Anhörig till person med cancer

Att vara anhörig till någon med en sjukdom är något som många tycker är svårt. Inte bara för att man är rädd och orolig för personen i fråga, utan också för att det är svårt att veta vad man ska göra. Hur kan man hjälpa, vad ska man säga, vad ska man inte säga? Ett cancerbesked är en svår situation för alla inblandade, men det finns hjälp att få.

 

Våga känn och visa dina känslor

Många närstående till någon med cancer vågar inte visa sina känslor för den som är cancersjuk. Man vill visa sig stark för personen i fråga och viftar bort sin oro och sorg när man är med varandra. Men detta är inte helt och hållet nödvändigt.

Självklart är det viktigt att vara stöttande och att kunna hantera sina känslor. Men att visa känslor är en stor del av att vara mänsklig. Om du inte visar eller berättar hur du känner för personen med cancer så kan det istället uppfattas som att du inte bryr dig.

För dig som är anhörig finns det hjälp att få via Anhörigas riksförbund och Cancerrådgivningen.  Glöm inte bort att detta även är en påfrestande situation för dig som anhörig och även du kan behöva hjälp i detta.

 

Hur stöttar man någon som fått cancer?

Hur man stöttar en person med cancer är individuellt. Det viktigaste är att vara lyhörd så att man får veta vad personen behöver stöttning med. Vissa personer vill få mycket medlidande medans andra inte vill bli behandlade annorlunda alls. Vissa vill ha hjälp med det praktiska medans vissa vill fylla i alla papper och ta reda på hur man testar sig för cancer själv.

Det viktigaste är att du frågar hur den cancersjuke vill att du ska vara och vad du ska göra. Be personen att vara helt ärlig, även om det kan vara svårt att be om hjälp. Du som närstående kommer säkerligen kunna läsa av personen och kommer veta om ett “Nej det är lugnt” egentligen betyder ja tack.

 

Finnas där genom allt

Det viktigaste du kan göra är att finnas där och stötta den som fått cancerbesked. Det kommer många gånger kännas som att du inte gör tillräckligt eller den cancersjuka kanske blir irriterad för att du gör för mycket. Oavsett vad så är detta känslor som upplevs i nuet och har yttre påfrestningar från situationen. I efterhand är det inte vilka exakta ord du har sagt som spelar någon roll, utan att du har sagt något alls.

 

Vad säger man till någon som har cancer?

Vad man ska säga är inte det viktiga, utan att man faktiskt säger något. Många är rädda att säga fel saker och backar därför undan. Men det är viktigt att visa sitt stöd till den cancersjuke och inte få personen att känna sig ensam och övergiven. Personer med cancer kommer mest troligt inte granska vad du säger med lupp, utan kommer istället känna att du sa någonting. Inga ord är för små eller för stora.

Det kan räcka med vanliga fraser som Hej, hur mår du? eller Finns det något jag kan göra för dig? Jag finns här för dig. Du är stark, kämpa!

Lämna en kommentar