Hur testar man sig för cancer?

Hur vet man om man har cancer?

Det är svårt att veta själv om man har cancer. Man kan visserligen känna av olika symptom, men för att vara säker att det handlar om cancer måste man gå till en läkare. Symptomen för de olika typerna av cancer skiljer sig. I många fall får personen inga symptom förens cancern är långt gången. Vid hudcancer till exempel är det vanligt med mörka fläckar på kroppen. Men dessa fläckar ger vanligtvis inga symptom. Men tack och lov syns dem, vilket räddar många från att hudcancern går för långt. Strålbehandling är en vanlig behandling av cancer.

 

Hur upptäcker man cancer?

Om du misstänker att du har cancer, eller känner att något annat är fel så ska du uppsöka en läkare. Ju noggrannare du kan förklara symtomen desto bättre är det. Ett tips är att skriva upp symptomen när du känner dem, för det kan vara svårt att komma ihåg i efterhand och speciellt om du upplever det som jobbigt eller läskigt att träffa en läkare. En närstående kan närvara för att ge stöd.

 

Olika sätt för att testa cancer

Misstänks cancer kommer läkaren att känna och klämma på den platsen där cancern tros vara. I vissa fall går det att känna tydliga knölar medans det ibland inte känns något alls.

Blodprov är en typ av test som används för att kolla efter cancer. Inte minst så kallad blodcancer, leukemi.

Bilder av kroppens insida är också en metod som används. Det kan röra sig om vanliga röntgenbilder eller att en kamera förs ned i till exempel strupen för att titta efter strupcancer.

Andra tester av urin, avföring, vävnad eller att analysera kromosomer förekommer också. Ibland behöver dessa tester kombineras för att kunna fastställa en diagnos. Det är även bra med flera tester för att se om cancern har spridit sig till någon annan del av kroppen.

Operation är även det ett sätt att hitta cancer. Detta är dock inte så vanligt utan cancern brukar kunna hittas på andra sätt. Ibland kan det vara så att tumören inte visar sig på till exempel en röntgen, men misstanken är väldigt hög om att det ändå finns en tumör där. Då kan det behövas en operation för att öppna upp och kolla.

 

Undersök dig själv för cancer

När det kommer till bröstcancer och testikelcancer är det många som upptäcker cancern själv. Detta görs då genom att man känner på brösten eller testiklarna. Känner man knölar eller ojämnheter bör man genast kontakta en läkare som får göra screening eller andra typer av tester för att se om det är cancer.

Det är bra att regelbundet känna och klämma för att se om det har uppstått några ojämnheter. Men det kan vara svårt eftersom det finns körtlar i dessa områden, och känner man inte sig själv kan dessa körtlar misstas för cancerknölar. Det är därför viktigt att man lär sig hur ens kropp känns, så att man kan känna om det är något som är ovanligt eller avvikande. Här kan du läsa om hur du känner efter bröstcancer och här kan du läsa om hur du känner efter testikelcancer.

Lämna en kommentar