Hur drabbas ekonomin vid cancer?

Som cancersjuk är det många tankar som snurrar i hjärnan. Det kan vara allt från rädsla till att dö till funderingar på hur man ska ha råd att betala hyran vid en längre sjukhusvistelse och minskad inkomst. Alla dessa känslor blir dessutom starkare eftersom att kroppen är påfrestad.

 

Ekonomin ska inte behöva vara ett orosmoment för cancersjuka

När man har cancer ska man bara behöva fokusera på en sak, och det är att övervinna cancern. Men tyvärr är det många som lever med ansträngd ekonomi vilket gör att sjukdom blir en tanke på pengar och hur man ska få det att gå ihop. Har du möjlighet kan det vara skönt att låta en anhörig hjälpa till med den ekonomiska biten. Till exempel att söka bidrag och skicka in läkarintyg. Att slippa göra dessa saker själv kan vara ett bra sätt att sluta tänka på det ekonomiska och istället fokusera på att vinna över cancern.

Relaterad läsning: Så kan du starta en egen insamling för cancer

 

Bidrag och hjälp att få vid drabbad ekonomi av cancer

I Sverige finns det olika bidrag att söka för den som har problem med det ekonomiska. Det viktigaste är att ansöka hos försäkringskassan om sjukpenning. Detta utgör cirka 80 procent av din lön. Många klarar sig på 80 procent medans vissa personer behöver hela lönen för att få det att gå runt ekonomiskt. Kanske rör det sig om en familj med bara en inkomst. I dessa fall finns det andra bidrag att ansöka om för att försöka komma upp i de 20 procenten av lönen som faller bort i sjukpenningen.

 

Försäkring för att minska att ekonomin drabbas vid cancer

Det finns många olika försäkringar som hjälper till att täcka upp för sjukvård. De finns de försäkringar som täcker för sjukvårdsrelaterade kostnader som patientavgift och förflyttning till och från sjukhuset. Men det finns också försäkringar som ger dig betalt per dag du är inlagd på sjukhus. I vissa fall ingår detta i din hemförsäkring om du har en utökad sådan. Ett annat alternativ är att skaffa en specifik försäkring för detta ändamål.

 

doktor

 

Vård innan och efter påverkar också ekonomin

Det är inte bara långvariga sjukhusvistelser som påverkar ekonomin. Utan även innan, som när du till exempel utreds och testar dig för cancer så behöver du ta ledigt från jobbet. Det går att ansöka om ersättning för detta och vissa arbetsgivare är snälla nog att låta sina anställda få fullt betalt för omständigheter som dessa.

Även efter avslutad cancervård är det en hel del efterkontroller och vissa kan även ha svårt att jobba, till exempel på grund av biverkningar från strålbehandling.

 

Insamlingar och bidrag

Det finns inte bara bidrag att söka genom staten, utan man kan även själv starta insamlingar. Facebook och Gofundme är sidor där du kan skapa insamlingar. Dessa sidor når inte bara ute till de du känner utan kan delas för att nå ut till flera tusentals personer som förhoppningsvis är villiga att stötta i kampen mot cancer.

Det kan handla om allt från att täcka upp för kostnader som hyra och mat till att samla in pengar till en resa för att få slappna av och njuta av livet under dessa påfrestande omständigheter.

Lämna en kommentar